Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

072Alkmaar Maatschappij - Op zaterdag 4 mei vinden vier herdenkingsbijeenkomsten plaats. Het jaarlijkse Bevrijdingsfestival, waarbij ook het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken, vindt op zondag 5 mei plaats in Cultuurpark De Hout.

Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsfeest op 5 mei
Op 4 mei herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ter wereld dan zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties worden herdacht.
Op 5 mei vieren we dat we in Nederland sinds 1945 in vrijheid leven toen we in Nederland werden bevrijd van het Duitse oorlogsjuk en de bezetting in Europa en Japan.  5 mei is eveneens een dag van bezinning wat vrijheid nu eigenlijk is, hoe we dat beleven en ons tevens realiseren dat vrijheid ook zeer kwetsbaar is. Veel mensen hebben gestreden en/of hun leven gegeven voor het verkrijgen van vrijheid. Het thema dit jaar is dan ook ‘In vrijheid kiezen’.

Alkmaar: Grote Sint Laurenskerk, 19.00 uur
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst spreekt burgemeester Piet Bruinooge de herdenkingsrede uit. Leerlingen van OBS De Fontein dragen zelfgeschreven gedichten voor. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance – dirigent Otto de Jong – en stadsorganist Pieter van Dijk verzorgen de muziek. Om 19.37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Burgemeester en mevrouw Bruinooge leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking.
Om 20.00 uur is de twee minuten stilte gevolgd door het defilé. Het Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar en scouting De Geuzen verlenen hieraan hun medewerking.

Oudorp/Sint Pancras: Stille Tocht en herdenking, 19.20 uur
Om 19.20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg in Sint Pancras. Namens het college van Alkmaar is wethouder Paul Verbruggen aanwezig. Tijdens de herdenkingsceremonie leggen burgemeester Leontien Kompier en wethouder Ad Jongenelen van Langedijk samen met wethouder Paul Verbruggen een krans.

Stompetoren: Jongerencentrum ’t Honk, 19.30 uur
Om 19.45 uur vertrekt het gezelschap in stilte vanuit jongerencentrum ‘t Honk naar het monument bij de kerk aan de Noordervaart. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging door wethouder Elly Konijn-Vermaas. Schermers Fanfare verzorgt de muziek. In de kerk houdt de wethouder een toespraak. Anja Schouten, politiechef Eenheid Noord-Holland en oud- gemeentesecretaris van gemeente Schermer, spreekt over Het verschil maken. Mevrouw Appel draagt een gedicht voor en vier jeugdleden van het HB Inspirationskoor zingen twee liederen.

De Rijp: Grote Kerk, 18.30 uur
Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst is een expositie “Vechten voor Vrijheid” te bezichtigen. Wethouder Pieter Dijkman houdt een toespraak en leerlingen van basisschool De Balein dragen gedichten en verhalen voor. RockyTuhuteru (1959), presentator, houdt zijn lezing over het Indische en Molukse verzet. Om 19.45 uur vertrekt de Stille Tocht naar de oorlogsgraven op de Katholieke begraafplaats. Hier wordt de krans gelegd en twee minuten stilte in acht genomen gevolgd door het defilé. Daarna wordt iedereen uitgenodigd voor de bloemlegging bij het monument nabij Noordeinde.

Alkmaar: Bevrijdingsfestival, 5 mei van 12.30 – 20.30 uur
Het 5 Mei Comité Alkmaar organiseert voor de 24e keer in Cultuurpark De Hout het bevrijdingsfestival. Live optredens, kinderfestival en speeddaten met veteranen. In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Even na middernacht starten hardlopers van o.a. de Alkmaarse atletiekvereniging Hylas, met de fakkel aan de estafette van 200 km naar de Alkmaarderhout.

De verwachtte tijden zijn:
08:34 De Rijp, ontvangst bij het stadhuis door de VVV
09:29 De Rijp, herdenking Oorlogsgraven Rechtestraat
10:26 Rustenburg, herdenking plaquette Gerard Veltmanbrug, Koggenland
10:54 Stompetoren, herdenking Oorlogsmonument Noordervaart
13.15 Harddraverslaan in De Hout, korte herdenking bij het Monument
13:45 Ontvangst 5 Mei Bevrijdingsfestival, De Hout waar burgemeester Piet Bruinooge rond 13.45 uur het Bevrijdingsvuur aansteekt.

Wilt u meer informatie raadpleeg dan  www.alkmaar.nl/nieuws, www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nlen het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl

Categorieen

072 Alkmaar Educatie - Hogeschool iPabo verruimt haar toelatingseisen voor nieuwe studenten. Normaal gesproken moeten sommige nieuwe pabo studenten naast hun diploma ook een toelatingstoets halen om te kunnen starten aan de opleiding, bijvoorbeeld omdat hun gekozen havo-profiel niet aan de toelatingseisen voldoet of omdat ze van het mbo-onderwijs doorstromen.

Lees meer: Hogeschool iPabo verruimt toelatingseisen voor nieuwe studenten

072 Alkmaar Economie - Het college van burgemeester en wethouders helpt ondernemers en instellingen de coronacrisis weer te boven te komen. Dit doen zij met behulp van een noodfonds van 1,5 miljoen euro.

Lees meer: College helpt Alkmaarse economie met noodfonds

072 Bergen Duurzaamheid - Op zaterdag 6 april kunt u gratis compost halen op de Oosterdijk in Bergen. U bent van harte welkom tussen 9.00 uur en 11.00 uur.

Lees meer: Gratis compost scheppen

072 Alkmaar Maatschappij - Op 11 mei start NS met onderhoudswerkzaamheden aan de onbewaakte fietsenstalling op het voorplein van station Alkmaar. Dit betekent dat er vanaf 4 mei geen gebruik kan worden gemaakt van de onbewaakte stalling.

Lees meer: Fietsenstalling Station niet beschikbaar

072 Alkmaar Maatschappij/Gezondheid - Het P-Café Alkmaar e.o. is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson(ismen), hun partners, familieleden en mantelzorgers. In een ontspannen sfeer worden er diverse onderwerpen besproken. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kunt u in het Parkinson Café ook contact leggen met lotgenoten. Speciale gast is Antoon Verwer die een presentatie verzorgt voor klankbeleving door klankschalen. Antoon gebruikt tijdens dit klank-uur alle klankinstrumenten, die hij tot beschikking heeft.

Lees meer: Parkinson Café

072 Alkmaar Maatschappij - SKOA (Stichting Kinderopvang Alkmaar) wil dat kinderen gezond opgroeien. Daarom werkt SKOA aan Gezonde Kinderopvang. Want hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter. Ze hebben daar de rest van hun leven profijt van. De kinderopvang biedt unieke kansen om jonge kinderen een gezonde start te geven. 

Lees meer: SKOA en gezondeKinderopvang Alkmaar

072 Alkmaar Hobby - Thuiswerken en min of meer verplicht binnen blijven als gevolg van de coronamatregelen heeft natuurlijk vele kanten.

Lees meer: Puzzelen is weer helemaal in

072 Alkmaar Sport/gezondheid - FC VERS, een programma van de KNVB waarbij gewerkt wordt aan een gezonde sportomgeving en waarbij goede en gezonde alternatieven worden aangeboden voor de vette happen die veelal in sportkantines verkrijgbaar zijn. Om dit doel te bereiken gaan we verder dan hulp bij het aanbieden van verantwoorde producten.

Lees meer: Kolping Boys trapt af met de FC VERS-Kantine

072 Alkmaar Lifestyle/Gezondheid - Na het grote succes van de voorgaande jaren stelt het in De Lier gevestigde groente-veredelingsbedrijf Rijk Zwaan, dat een bijdrage levert aan de wereldvoedselvoorziening en verhoging van gezonde groenteconsumptie, ook dit jaar 3.000 zadenpakketten beschikbaar voor scholen en buitenschoolse opvang (BSO’s). Organisatie die zich focussen op educatie op het gebied van natuur en milieu (NME organisaties) werken hierbij samen met Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) om deze pakketten door het hele land te verspreiden.

Lees meer: Gratis groentezaden voor scholen en BSO’s

072 Alkmaar Cultuur -Zondag 5 april zou pianist Tobias Borsboom een ligconcert geven in Theater De Vest, maar door het coronavirus en de inherente maatregelen is het theater dicht en is er dus geen sprake van enig optreden dan ook. Máár, men heeft iets bedacht waardoor je niet alles hoeft te missen. Zo is er op Facebook een filmpje geplaatst met een mini-ligconcert voor thuis.

Lees meer: Mini-ligconcert van Tobias Borsboom

072 Alkmaar Cultuur & Uitgaan - Ook in Alkmaar is de berenjacht op gang gekomen. Heel veel inwoners plaatsen een knuffelbeer in de vensterbank, zodat kinderen al dan niet samen met hun ouders en andere volwassenen ‘op jacht’ kunnen om de beren te vinden.

Lees meer: Berenjacht en beren tellen

072Alkmaar Kunst/Cultuur - De Kunst10Daagse in Bergen vindt dit jaar plaats van zaterdag 19 oktober t/m zondag 27 oktober. In en om Bergen zijn in die periode veel exposities ingericht en er is van alles te beleven op cultureel gebied. Zo is er onder andere een groepsexpositie van Artists aan Zee in Hotel Meijer in Bergen aan Zee, op de Jacob Kalfweg 4. De Kunst10Daagse is open voor publiek tussen 11 en 17 uur. De feestelijke opening van onze expositie is op zaterdag 19 oktober tussen 16 en 18 uur.

Lees meer: Kunst10daagse opening en program Steven De Peven’s Thygmofiliaal in Taverne

Alkmaar e.o. nieuws