Verhalen met foto’s en film van hedendaagse fotograaf Hans van der Meer (1955)
Foto Hans van der Meer


072 Alkmaar Cultuur - In de tentoonstelling De koe, het grazen voorbijonderzoektfotograafHans van der Meer de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij als productiebedrijf.

Die werkelijkheid sluit niet altijd aan bij onze romantische denkbeelden over de boer en zijn koeien. De meeste Nederlanders vinden dat de koe in het Nederlandse landschap hoort. Maar veehouders worden gedwongen allerlei moeilijke – vaak onmogelijke - keuzes te maken in tijden van dierenwelzijn en strenge (Europese) regelgeving. Zij worden geconfronteerd met tegenstrijdige belangen en ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken. De vriendelijke grazer wordt tegenwoordigvaak weggezet als chemische fabriek en milieuvervuiler.

Waar kijken we naar?

Schrijvende fotograaf Hans van der Meer (1955) neemt de kijker mee in de fascinerende wereld van de hedendaagse koe. Hij stelt met zijn beelden vooral vragen. Waar kijken we naar, naar welke ontwikkeling? Vanuit welk perspectief? Klopt onze beeldvorming met de werkelijkheid? Hoe ziet de toekomst van de koe eruit?Met zijn beelden en teksten nodigt Van der Meer ons uit om met hem mee te kijken en na te denken over de toekomst van de koe: het grazen voorbij.

Over Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is één van de oudste musea van Nederland en verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Het recent vernieuwde museum presenteert naast tijdelijke tentoonstellingen een hoogwaardige collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis.Dankzij een ambitieus en kwalitatief hoogwaardig tentoonstellingsprogramma heeft het museum zich ontwikkeld tot een stedelijk museum van nationale betekenis, dat een centrale rol speelt in het museale veld en het cultuurtoeristische aanbod van Noord-Holland boven het IJ.

Over Paradox

Paradox ontwikkelt en produceert projecten over actuele maatschappelijke onderwerpen in samenwerking met fotografen, filmmakers, kunstenaars, schrijvers en onderzoekers.Ieder project wordt gepresenteerd op diverse, vaak met elkaar verbonden, platforms die zich tot een breed publiek verhouden. Van tentoonstellingen, boeken en films tot websites, apps en educatieve programma’s. Sinds 1993zijn Paradox-producties in ruim 250 venues wereldwijd te zien geweest en is er samengewerkt met (inter)nationale beeldmakers als Koos Breukel, Ad van Denderen, ÉmericLhuisset, Dana Lixenberg, Kadir van Lohuizen, AndreaStultiens en IssaTouma.Zie ook www.paradox.nl

 

Onze speciale dank gaat uit naar VSB Fonds, BankGiro Loterij Fonds en Mondriaan Stichting.

Kijk voor alle informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl