Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Verhalen met foto’s en film van hedendaagse fotograaf Hans van der Meer (1955)
Foto Hans van der Meer


072 Alkmaar Cultuur - In de tentoonstelling De koe, het grazen voorbijonderzoektfotograafHans van der Meer de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij als productiebedrijf.

Die werkelijkheid sluit niet altijd aan bij onze romantische denkbeelden over de boer en zijn koeien. De meeste Nederlanders vinden dat de koe in het Nederlandse landschap hoort. Maar veehouders worden gedwongen allerlei moeilijke – vaak onmogelijke - keuzes te maken in tijden van dierenwelzijn en strenge (Europese) regelgeving. Zij worden geconfronteerd met tegenstrijdige belangen en ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken. De vriendelijke grazer wordt tegenwoordigvaak weggezet als chemische fabriek en milieuvervuiler.

Waar kijken we naar?

Schrijvende fotograaf Hans van der Meer (1955) neemt de kijker mee in de fascinerende wereld van de hedendaagse koe. Hij stelt met zijn beelden vooral vragen. Waar kijken we naar, naar welke ontwikkeling? Vanuit welk perspectief? Klopt onze beeldvorming met de werkelijkheid? Hoe ziet de toekomst van de koe eruit?Met zijn beelden en teksten nodigt Van der Meer ons uit om met hem mee te kijken en na te denken over de toekomst van de koe: het grazen voorbij.

Over Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is één van de oudste musea van Nederland en verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Het recent vernieuwde museum presenteert naast tijdelijke tentoonstellingen een hoogwaardige collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis.Dankzij een ambitieus en kwalitatief hoogwaardig tentoonstellingsprogramma heeft het museum zich ontwikkeld tot een stedelijk museum van nationale betekenis, dat een centrale rol speelt in het museale veld en het cultuurtoeristische aanbod van Noord-Holland boven het IJ.

Over Paradox

Paradox ontwikkelt en produceert projecten over actuele maatschappelijke onderwerpen in samenwerking met fotografen, filmmakers, kunstenaars, schrijvers en onderzoekers.Ieder project wordt gepresenteerd op diverse, vaak met elkaar verbonden, platforms die zich tot een breed publiek verhouden. Van tentoonstellingen, boeken en films tot websites, apps en educatieve programma’s. Sinds 1993zijn Paradox-producties in ruim 250 venues wereldwijd te zien geweest en is er samengewerkt met (inter)nationale beeldmakers als Koos Breukel, Ad van Denderen, ÉmericLhuisset, Dana Lixenberg, Kadir van Lohuizen, AndreaStultiens en IssaTouma.Zie ook www.paradox.nl

 

Onze speciale dank gaat uit naar VSB Fonds, BankGiro Loterij Fonds en Mondriaan Stichting.

Kijk voor alle informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl 

Categorieen

072 Heiloo Educatie - In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. Op dinsdag 19 mei is door archeologen van Archol een prehistorische voetafdruk van één van de eerste Heiloöers ontdekt. Dit is een unieke vondst, omdat de voetafdruk in goede conditie bewaard is gebleven. De afdruk is ongeveer 3.500 jaar oud. En is zeer goed bewaard gebleven.

Lees meer: Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs ontdekt

072 Alkmaar Educatie - Hogeschool iPabo verruimt haar toelatingseisen voor nieuwe studenten. Normaal gesproken moeten sommige nieuwe pabo studenten naast hun diploma ook een toelatingstoets halen om te kunnen starten aan de opleiding, bijvoorbeeld omdat hun gekozen havo-profiel niet aan de toelatingseisen voldoet of omdat ze van het mbo-onderwijs doorstromen.

Lees meer: Hogeschool iPabo verruimt toelatingseisen voor nieuwe studenten

072 Alkmaar Economie - Het college van burgemeester en wethouders helpt ondernemers en instellingen de coronacrisis weer te boven te komen. Dit doen zij met behulp van een noodfonds van 1,5 miljoen euro.

Lees meer: College helpt Alkmaarse economie met noodfonds

072 Alkmaar Maatschappij - Op 11 mei start NS met onderhoudswerkzaamheden aan de onbewaakte fietsenstalling op het voorplein van station Alkmaar. Dit betekent dat er vanaf 4 mei geen gebruik kan worden gemaakt van de onbewaakte stalling.

Lees meer: Fietsenstalling Station niet beschikbaar

072 Alkmaar Maatschappij/Gezondheid - Het P-Café Alkmaar e.o. is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson(ismen), hun partners, familieleden en mantelzorgers. In een ontspannen sfeer worden er diverse onderwerpen besproken. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kunt u in het Parkinson Café ook contact leggen met lotgenoten. Speciale gast is Antoon Verwer die een presentatie verzorgt voor klankbeleving door klankschalen. Antoon gebruikt tijdens dit klank-uur alle klankinstrumenten, die hij tot beschikking heeft.

Lees meer: Parkinson Café

072 Alkmaar Maatschappij - SKOA (Stichting Kinderopvang Alkmaar) wil dat kinderen gezond opgroeien. Daarom werkt SKOA aan Gezonde Kinderopvang. Want hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter. Ze hebben daar de rest van hun leven profijt van. De kinderopvang biedt unieke kansen om jonge kinderen een gezonde start te geven. 

Lees meer: SKOA en gezondeKinderopvang Alkmaar

072 Alkmaar Sport & Vrije tijd - In samenwerking met Alkmaar Sport, het Univé ledenfonds en het CJG Alkmaar is JOGG Alkmaar gestart met de ‘Alkmaarse Beweegtas voor de Jeugd’ gestart met een bijzonder initiatief.

Lees meer: Wat een succes, de gratis Alkmaarse beweegtas voor de jeugd

072 Alkmaar Hobby - Thuiswerken en min of meer verplicht binnen blijven als gevolg van de coronamatregelen heeft natuurlijk vele kanten.

Lees meer: Puzzelen is weer helemaal in

072 Alkmaar Sport/gezondheid - FC VERS, een programma van de KNVB waarbij gewerkt wordt aan een gezonde sportomgeving en waarbij goede en gezonde alternatieven worden aangeboden voor de vette happen die veelal in sportkantines verkrijgbaar zijn. Om dit doel te bereiken gaan we verder dan hulp bij het aanbieden van verantwoorde producten.

Lees meer: Kolping Boys trapt af met de FC VERS-Kantine

072 Alkmaar Cultuur - De 8 October Vereeniging ‘Alkmaar Ontzet’ besluit om dit jaar af te zien van de traditionele viering van Alkmaar Ontzet. Dit jaar voor één keer geen evenementen waar veel mensen bij betrokken zijn. Dus geen optochten of muziekspektakels zoals de Alkmaarders gewend zijn.

Lees meer: Almaar Ontzet anders dit jaar

072 Alkmaar Cultuur -Zondag 5 april zou pianist Tobias Borsboom een ligconcert geven in Theater De Vest, maar door het coronavirus en de inherente maatregelen is het theater dicht en is er dus geen sprake van enig optreden dan ook. Máár, men heeft iets bedacht waardoor je niet alles hoeft te missen. Zo is er op Facebook een filmpje geplaatst met een mini-ligconcert voor thuis.

Lees meer: Mini-ligconcert van Tobias Borsboom

Alkmaar e.o. nieuws