Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Foto: 2014 Dodenherdenking kranslegging burg. en mevr. Bruinooge. Fotostudio Wick Natzijl

072 Alkmaar - Op vrijdag 4 mei vinden in de gemeente Alkmaar vier verschillende herdenkingsbijeenkomsten plaats. Op zaterdag 5 mei is er in Cultuurpark De Hout het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur.

Herdenken op 4 mei, vieren op 5 mei

Op 4 mei herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa, de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Daarnaast is 5 mei de dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Alkmaar: Grote Sint Laurenskerk, 19.00 uur

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst spreekt burgemeester Piet Bruinooge de herdenkingsrede uit. Leerlingen van OBS Nicolaas Beets, Silke Treur, Tes Rouwhorst, Rozemarijn de Weert, Aniek Passchier, Nadine de Vries en Thais de Araujo, dragen voor. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance - dirigent Otto de Jong – en stadsorganist Pieter van Dijk verzorgen de muziek. Om 19.37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Burgemeester en mevrouw Bruinooge leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking. Om 20.00 uur is de twee minuten stilte gevolgd door het defilé. Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar en scouting De Geuzen verlenen hieraan hun medewerking.

Oudorp/Sint Pancras: Stille Tocht en herdenking, 19.20 uur

Om 19.20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg. Wethouder Elly Konijn-Vermaas (D66) loopt mee en legt, tijdens de herdenkingsceremonie bij het monument, samen met de wethouders Jan Piet Beers en Jasper Nieuwenhuizen van Langedijk, een krans.

Stompetoren: ‘Het Schermer Wapen’ en de kerk, 19.50 uur

Om 19.50 uur vertrekt het gezelschap van ‘Het Schermer Wapen’ naar het monument bij de kerk. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging door wethouder Anjo van de Ven (OPA). In de kerk houdt de wethouder een toespraak. Hans Nieuwkamp, inwoner van Stompetoren, verwoordt het thema “Verzet” in een persoonlijk verhaal met een draai naar de huidige tijd.

De Rijp: Grote Kerk, aanvang 18.45 uur

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst houdt wethouder Pieter Dijkman (VVD) een toespraak. Leerlingen van basisscholen De Balein en de Tweemaster dragen gedichten en verhalen voor. Acteur Bart de Vries houdt zijn lezing ‘Verzet’. Aansluitend wordt het Wilhelmus gespeeld door organist Jan Pronk. Om 19.45 uur vertrekt  de Stille Tocht naar de oorlogsgraven op de Katholieke begraafplaats. Hier wordt de krans gelegd en twee minuten stilte in acht genomen gevolgd door het defilé. Daarna wordt iedereen uitgenodigd voor de bloemlegging bij het monument nabij Noordeinde.

Alkmaar: Bevrijdingsfestival, 5 mei van 12.30 – 20.15 uur

Het 5 Mei Comité Alkmaar organiseert voor de 23e keer in Cultuurpark De Hout het bevrijdingsfestival. Muziek, speeddaten met veteranen en veel activiteiten voor kinderen. Om 14.30 uur steekt burgemeester Piet Bruinooge samen met rapper Lange Frans het Bevrijdingsvuur aan. Zie voor het volledige programma www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nl en www.Twitter.com/5meialkmaar.  

VlaginstructieDe Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. Op 5 mei hangt de Nederlandse vlag (zonder wimpel) in top.

Politiek Maatschappij Wetenschap

14 juni 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine