Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

072Alkmaar Maatschappij - Op zaterdag 4 mei vinden vier herdenkingsbijeenkomsten plaats. Het jaarlijkse Bevrijdingsfestival, waarbij ook het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken, vindt op zondag 5 mei plaats in Cultuurpark De Hout.

Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsfeest op 5 mei
Op 4 mei herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ter wereld dan zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties worden herdacht.
Op 5 mei vieren we dat we in Nederland sinds 1945 in vrijheid leven toen we in Nederland werden bevrijd van het Duitse oorlogsjuk en de bezetting in Europa en Japan.  5 mei is eveneens een dag van bezinning wat vrijheid nu eigenlijk is, hoe we dat beleven en ons tevens realiseren dat vrijheid ook zeer kwetsbaar is. Veel mensen hebben gestreden en/of hun leven gegeven voor het verkrijgen van vrijheid. Het thema dit jaar is dan ook ‘In vrijheid kiezen’.

Alkmaar: Grote Sint Laurenskerk, 19.00 uur
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst spreekt burgemeester Piet Bruinooge de herdenkingsrede uit. Leerlingen van OBS De Fontein dragen zelfgeschreven gedichten voor. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance – dirigent Otto de Jong – en stadsorganist Pieter van Dijk verzorgen de muziek. Om 19.37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Burgemeester en mevrouw Bruinooge leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking.
Om 20.00 uur is de twee minuten stilte gevolgd door het defilé. Het Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar en scouting De Geuzen verlenen hieraan hun medewerking.

Oudorp/Sint Pancras: Stille Tocht en herdenking, 19.20 uur
Om 19.20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg in Sint Pancras. Namens het college van Alkmaar is wethouder Paul Verbruggen aanwezig. Tijdens de herdenkingsceremonie leggen burgemeester Leontien Kompier en wethouder Ad Jongenelen van Langedijk samen met wethouder Paul Verbruggen een krans.

Stompetoren: Jongerencentrum ’t Honk, 19.30 uur
Om 19.45 uur vertrekt het gezelschap in stilte vanuit jongerencentrum ‘t Honk naar het monument bij de kerk aan de Noordervaart. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging door wethouder Elly Konijn-Vermaas. Schermers Fanfare verzorgt de muziek. In de kerk houdt de wethouder een toespraak. Anja Schouten, politiechef Eenheid Noord-Holland en oud- gemeentesecretaris van gemeente Schermer, spreekt over Het verschil maken. Mevrouw Appel draagt een gedicht voor en vier jeugdleden van het HB Inspirationskoor zingen twee liederen.

De Rijp: Grote Kerk, 18.30 uur
Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst is een expositie “Vechten voor Vrijheid” te bezichtigen. Wethouder Pieter Dijkman houdt een toespraak en leerlingen van basisschool De Balein dragen gedichten en verhalen voor. RockyTuhuteru (1959), presentator, houdt zijn lezing over het Indische en Molukse verzet. Om 19.45 uur vertrekt de Stille Tocht naar de oorlogsgraven op de Katholieke begraafplaats. Hier wordt de krans gelegd en twee minuten stilte in acht genomen gevolgd door het defilé. Daarna wordt iedereen uitgenodigd voor de bloemlegging bij het monument nabij Noordeinde.

Alkmaar: Bevrijdingsfestival, 5 mei van 12.30 – 20.30 uur
Het 5 Mei Comité Alkmaar organiseert voor de 24e keer in Cultuurpark De Hout het bevrijdingsfestival. Live optredens, kinderfestival en speeddaten met veteranen. In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Even na middernacht starten hardlopers van o.a. de Alkmaarse atletiekvereniging Hylas, met de fakkel aan de estafette van 200 km naar de Alkmaarderhout.

De verwachtte tijden zijn:
08:34 De Rijp, ontvangst bij het stadhuis door de VVV
09:29 De Rijp, herdenking Oorlogsgraven Rechtestraat
10:26 Rustenburg, herdenking plaquette Gerard Veltmanbrug, Koggenland
10:54 Stompetoren, herdenking Oorlogsmonument Noordervaart
13.15 Harddraverslaan in De Hout, korte herdenking bij het Monument
13:45 Ontvangst 5 Mei Bevrijdingsfestival, De Hout waar burgemeester Piet Bruinooge rond 13.45 uur het Bevrijdingsvuur aansteekt.

Wilt u meer informatie raadpleeg dan  www.alkmaar.nl/nieuws, www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nlen het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl

Politiek Maatschappij Wetenschap

06 mei 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine