Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

072 Heerhugowaard Politiek - De gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard hebben besloten om per 1 januari 2022 bestuurlijk te fuseren. Met deze fusie worden Langedijk en Heerhugowaard samen één gemeente.

Door de fusie komen de huidige dorpen en kernen binnen één nieuwe gemeente te liggen. Elk met eigen kenmerken, cultuur en identiteit. Dit heeft gevolgen voor het profiel van de nieuwe gemeente, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, identiteit, economie, oriëntatie, maar ook op politiek of sociaal terrein.


Praat mee

Beide gemeentebesturen willen graag weten wat voor u belangrijke onderwerpen voor de fusie zijn. Het gaat om onderwerpen zoals het voorzieningenniveau, het landelijk gebied, en het ondernemersklimaat. De nieuwe gemeente moet een gemeente zijn waar het voor iedereen goed wonen, werken en recreëren is.

Uw mening hierover telt en wordt meegenomen in het herindelingsontwerp dat gemaakt wordt. In maart en april worden hiervoor verschillende bijeenkomsten in de kernen georganiseerd en er zijn teams met o.a. raadsleden die de gemeenten ingaan om de inwoners te vragen wat voor hun belangrijk is. Ook kunt u uw mening kwijt op de speciaal daarvoor ingerichte website.

 

Website

We horen graag waar u blij van wordt, wat u belangrijk vindt en of u ideeën heeft voor de nieuwe gemeente. Ga naar de website www.langedijkenheerhugowaard.nl en stuur uw inzending in voor 22 april. Nieuwsgierig naar de inzendingen van anderen? Kijk gerust even rond op de site en ‘like’ een inzending als u het er mee eens bent.

 

Bijeenkomsten

U bent van harte welkom om mee te praten tijdens bijeenkomsten in zowel Heerhugowaard als Langedijk. In de kernen van beide gemeenten worden meerdere bijeenkomsten organiseerd. Er zijn ook speciale bijeenkomsten voor ondernemers en maatschappelijke partners van de gemeenten.

 

Overzicht van alle bijeenkomsten over de fusie

 

Herindelingsontwerp en tijdspad

De inbreng van inwoners, ondernemers en organisaties vormt de basis van het herindelingsontwerp. Dit herindelingsontwerp gaat in 2020 naar de provincie. Met een advies van de provincie gaat het dan rond de zomer 2020 naar de rijksoverheid.

Na de zomer van 2020 volgt een procedure bij het rijk die duurt tot november 2021. Naar verwachting zijn er dan op 24 november 2021 verkiezingen in Langedijk en Heerhugowaard voor de nieuwe gemeente. Tijdens deze verkiezingen wordt er gekozen voor een gezamenlijke gemeenteraad. 

 

Bekijk het tijdspad van de bestuurlijke fusie voor een overzicht van de acties per maand.


Ambtelijke fusie vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 zullen de ambtenaren uit beide gemeenten één organisatie vormen. Dan is de organisatie gefuseerd, maar hebben zowel Langedijk als Heerhugowaard tot januari 2022, nog wel een apart college van burgemeester en wethouders en een eigen gemeenteraad.

Voor inwoners verandert er met de ambtelijke fusie eigenlijk nog niks. Langedijk houdt haar publieksdienstverlening in De Binding in Zuid-Scharwoude. Voor Heerhugowaarders blijft dat het gemeentehuis aan de Parelhof. De gemeentewerf in Oudkarspel en in Heerhugowaard blijft ook zoals het is.

 

Politiek Maatschappij Wetenschap

07 mei 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine