Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

072 Alkmaar Politiek & Maatschappij - Gedeputeerde Staten willen € 7,5 miljoen dat gereserveerd was om de doorstroming van de N508 (Nollenweg) bij Alkmaar te verbeteren, gebruiken om bij te dragen aan een haven bij bedrijventerrein Boekelermeer. De provincie stimuleert hiermee vervoer over het water als milieuvriendelijker alternatief voor vervoer per vrachtwagen.

Haven Boekelermeer
Gemeente Alkmaar heeft plannen om betere havenfaciliteiten bij bedrijventerrein de Boekelermeer (ten zuiden van de Leeghwaterbrug) aan te leggen. Door de haven te ontwikkelen, kunnen vrachtschepen makkelijker het bedrijventerrein bereiken, waardoor goederen sneller te laden en te lossen zijn. Hiermee wordt goederenvervoer via het water aantrekkelijker en is het een goed alternatief voor vrachtwagens op de weg. 

Dit heeft als voordeel dat de doorstroming op de A9 verbetert, files afnemen en minder CO2 wordt uitgestoten. Ander bijkomend voordeel van de haven is dat de Leeghwaterbrug N242 minder vaker open hoeft voor schepen die nu gedwongen zijn om te keren in het Kanaal Omval-Kolhorn als zij het bedrijventerrein willen bereiken.

Gedeputeerde Staten stellen daarom voor om € 7,5 miljoen bij te dragen aan het ontwikkelen van haven de Boekelermeer. Provinciale Staten nemen hierover nog een besluit.

Project N508/Nollenweg
Het bedrag is afkomstig uit een reservering voor werkzaamheden aan de N508 (Nollenweg) aan de oostkant van Alkmaar. Gemeente Alkmaar heeft de provincie gevraagd om een deel van het gereserveerde bedrag anders te besteden en in te zetten voor de ontwikkeling van een haven bij bedrijventerrein Boekelermeer. Voor verbetering van de bereikbaarheid van bedrijventerrein Beverkoog en van de doorstroming op de N508 blijft nog 1,5 miljoen euro beschikbaar.

Bereikbaarheid regio Alkmaar
De provincie heeft sinds 2009 € 60 miljoen vrijgemaakt voor projecten om de bereikbaarheid van Alkmaar te vergroten en de doorstroming te verbeteren (Investeringspakket Bereikbaarheid regio Alkmaar). Denk aan projecten als fietstunnel N244, aansluiting N242/Koelmalaan of maatregelen om de doorstroming op de N242 te verbeteren door files beter te monitoren en matrixborden te plaatsen. Veel van die projecten zijn al uitgevoerd of worden voorbereid.

Politiek Maatschappij Wetenschap

09 augustus 2022

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Beheerders gezocht banner