Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

072 Alkmaar Duurzaamheid - De Hortus in Alkmaar huurt diverse percelen grond die gezamenlijk de Hortus vormen.

De eigenaar van het perceel waarop de productietuin is gesitueerd heeft aangegeven deze grond te willen ontwikkelen. Voor het behoud van deze kavel heeft de Hortus een beroep gedaan op de gemeente voor hulp. De gemeente heeft niet de middelen om dit stuk grond te kopen, maar biedt de Hortus wel een ander perceel te huur aan als productietuin.

Dankzij fondsenwerving heeft de Hortus de mogelijkheid gekregen om het perceel waar hun entree op is gesitueerd aan te kopen. Helaas hebben zij onvoldoende middelen om ook het perceel waar de productietuin op gesitueerd is aan te kopen of commercieel te huren. De Hortus heeft daarom het college van B&W verzocht om het perceel te verwerven door middel van ruiling.

Naar aanleiding van het verzoek van de Hortus heeft het college nogmaals uitgebreid onderzocht of het financieel haalbaar is om het perceel te verwerven. Het college is zich bewust van het maatschappelijk en ecologisch belang van de Hortus. Helaas is de waarde van het perceel meer dan 1 miljoen en is er binnen de gemeentelijke begroting geen ruimte om dat bedrag vrij te maken.

Ook heeft het college onderzocht of er een alternatieve locatie is voor de productietuin. De mogelijkheid bestaat om een kleiner perceel gemeentegrond te huren in de nabijheid van de Hortus. De Hortus heeft wel 3 jaar de tijd nodig om het perceel geschikt te krijgen voor productie in verband met certificering. Om die periode te overbruggen heeft het college besloten om € 100.000,- verspreid over 3 jaar beschikbaar te stellen aan de Hortus.

Wethouder Paul Verbruggen: “De gemeente Alkmaar is trots op de Hortus en de bijzondere productietuin. We hebben er alles aan gedaan om een goede oplossing te vinden en zijn dan ook blij dat we samen met de Hortus een oplossing hebben gevonden om de tuin voor de toekomst te behouden.”

Hortus voorzitter Hans Cornelisse: “Het is fijn om te merken dat de gemeente met ons meedenkt en oplossingen aandraagt om de Hortus in Alkmaar te behouden. Wij hadden de tuin het liefst op de huidige kavels bij elkaar gehouden vanwege doorontwikkeling van de tuin, maar dat neemt niet weg dat we blij zijn met het aanbod van de gemeente.”

Categorieen

072 Alkmaar Opleiding & Educatie - Er is voor het nieuwe schooljaar 2020/2021 een compleet aanbod natuureducatie in één folder gezet door Natuurgids Alkmaar. Hiermee heb je als leerkracht altijd een handig overzicht bij de hand en is het voor scholen nog gemakkelijker om een natuurles in te plannen.

Lees meer: Aanbod Natuurgids Alkmaar 2020-2021

 072 Economie, duurzaamheid, sport - Hoe ga je om met de financiële gevolgen van de coronacrisis voor jouw vereniging?

Lees meer: Webinar ‘Financieel gezond de crisis door’

072 Alkmaar Maatschappij - Op 11 mei start NS met onderhoudswerkzaamheden aan de onbewaakte fietsenstalling op het voorplein van station Alkmaar. Dit betekent dat er vanaf 4 mei geen gebruik kan worden gemaakt van de onbewaakte stalling.

Lees meer: Fietsenstalling Station niet beschikbaar

072 Alkmaar Maatschappij/Gezondheid - Het P-Café Alkmaar e.o. is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson(ismen), hun partners, familieleden en mantelzorgers. In een ontspannen sfeer worden er diverse onderwerpen besproken. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kunt u in het Parkinson Café ook contact leggen met lotgenoten. Speciale gast is Antoon Verwer die een presentatie verzorgt voor klankbeleving door klankschalen. Antoon gebruikt tijdens dit klank-uur alle klankinstrumenten, die hij tot beschikking heeft.

Lees meer: Parkinson Café

072 Alkmaar Maatschappij - SKOA (Stichting Kinderopvang Alkmaar) wil dat kinderen gezond opgroeien. Daarom werkt SKOA aan Gezonde Kinderopvang. Want hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter. Ze hebben daar de rest van hun leven profijt van. De kinderopvang biedt unieke kansen om jonge kinderen een gezonde start te geven. 

Lees meer: SKOA en gezondeKinderopvang Alkmaar

Alkmaar 072 Alkmaar Sport - Van maandag 11 januari t/m vrijdag 22 januari 2021, organiseren de sportregisseurs van Alkmaar Sport bijna dagelijks Wintergames op het Cruyff Court (Daalmeer) en Krajicek Playground (de Mare) in Alkmaar. In samenwerking met korfbalvereniging Celeritas en basketbalvereniging Alkmaar Guardians kunnen jongeren van 13 t/m 17 jaar dagelijks gratis meedoen aan deze activiteiten. Aanmelden is niet nodig!

Lees meer: Winter Games Jongeren

072 Alkmaar Lifestyle & Gezondheid - De gemeente Alkmaar doet, samen met Lelystad en Katwijk, mee aan een JOGG-pilot om de voedselomgeving in en rond MBO en VO scholen gezonder te maken. Jongeren worden op een schooldag volop verleid tot voedingskeuzes. De pilot geeft gedurende een schooljaar inzicht in welke stappen er nodig zijn om te komen tot een  aanpak voor de gezonde keuze als makkelijke keuze.

Lees meer: Pilot Gezonde eetomgeving

072 Alkmaar Lifestyle & Gezondheid - In samenwerking met GreenPort Noord-Holland Noord, Rabobank, Jongeren Op Gezond Gewicht en de GGD wordt er ook komend jaar weer de Rabo AZ Foodtour georganiseerd. De Rabo AZ Foodtour is een compleet interactief lesprogramma voor groepen 7/8 waarin voedsel en gezonde voeding centraal staat.

Lees meer: Rabo AZ Food Tour

072 Alkmaar Natuur & Mileu -In Alkmaar zijn er inmiddels drie Tiny Forests. 

Lees meer: ALKMAAR TWEE BOSSEN RIJKER

072 Alkmaar Evenement - Aanmelden voor het Nationaal Schoolontbijt kan weer. Schrijf je school nu in voor de 18e editie.

Lees meer: Nationaal schoolontbijt

Alkmaar e.o. nieuws